Døgnåpent vaktnummer tlf: 02490
Hjem / Nyheter / Hva skjer når ventilasjonsanlegget har dårlig trekk?
Cover Image for Hva skjer når ventilasjonsanlegget har dårlig trekk?
Hva skjer når ventilasjonsanlegget har dårlig trekk?

Om det er i barnehage, på skole, på jobb eller hjemme – vi oppholder oss innendørs i 90 prosent av levetiden vår. Hva skjer da med helsen til både bygninger og mennesker når inneklimaet ikke er som det bør være?

Sunn inneluft er en menneskerettighet.

Vi hører stadig om at idealtemperaturen innendørs ligger på mellom 20 og 22 grader innendørs, men vi hører sjelden mer om hvordan et godt inneklima faktisk er. Verdens helseorganisasjon (WHO) har til og med erklært at sunn inneluft er en menneskerettighet.

Like viktig å ha et ventilasjonsanlegg med godt trekk som å ha riktig innetemperatur.

Mange vet ikke at det er minst like viktig å ha et ventilasjonsanlegg med godt trekk som å ha riktig innetemperatur. Men vet du du hva som er tegnene på dårlig trekk, og vet du hvilke konsekvenser det får – både på bygninger og mennesker?

Konsekvensene av dårlig trekk hjemme

Visse ting kjennetegner dårlig trekk uansett om du har det hjemme eller på arbeidsplassen, eller om barna har det i barnehagen eller på skolen.

Avhengig av hvor følsomme vi er kan det være vi ikke merker noe som helst, eller vi kan få merkbart dårligere helse. Det betyr at barnet ditt eller kollegaen din kan ha blitt syk av inneklimaet, mens du fortsatt er like frisk. Det er derfor viktig å ta følgende symptomer på alvor:

  • Konsentrasjonsvansker
  • Trøtthet og hodepine
  • Hoste, tett nese og tørr hals
  • Tørre øyne
  • Hudplager
  • Astma
  • Allergier

Disse helseplagene er blant de du kan få når den dårlig inneluften ikke skiftes med frisk uteluft kontinuerlig. Da går vi konstant og puster inn pollen, støv, skitt, bakterier, alger, midd, mugg, sopp, råte og fukt.

Spesielt de tre sistnevnte er måten du oppdager dårlig ventilasjon i bygninger på.

Fukt – du kjenner det på lukten

Har du mye dugg på baderomsspeilet etter at du har dusjet? Eller på kjøkkenvinduene selv om viften går for fullt? Det er gjerne det første tegnet på at boligen din har dårlig avtrekk. Dårlig avtrekk på kjøkkenet skyldes ofte mye smuss og fett i vifter og kanaler, hvilket også utgjør en stor brannfare.

Videre er det den lett gjenkjennelige kjellerlukten. Og når du kjenner den er det på høy tid å ta tak i fuktproblemet, ikke minst fordi det utgjør en ekstra helserisiko. Vanligvis oppstår fukt i kjellere fordi luftfuktigheten kondenseres fra veggene, eller at grunnmuren tar opp vann fra jorden. Uansett årsak – det første du må gjøre er å få bedre ventilasjon, da det vil hjelpe med å føre ut fukten. Dette kan ofte være det som skal til, men om dette ikke viser seg å være nok må det sterkere lut til, som isolering og drenering.

Radon

Ifølge WHO er radongass den nest vanligste grunnen til lungekreft. Radon trenger inn gjennom grunnmuren via luft i jorden, der konsentrasjonen kan være høy. Den rimeligste og enkleste måten å få radon ut av boligen på er å ha god ventilasjon.

Heksesot

Dette er gjerne et problem i nye hus og leiligheter, siden disse er tettere enn eldre. Også nyoppussede boliger kan oppleve dette. Det finnes flere teorier om hvordan heksesot oppstår, men det som er sikkert er at du ikke får heksesot når du har god ventilasjon – det blir bekreftet av at det sjelden eller aldri oppstår heksesot i næringsbygg som har store og velfungerende ventilasjonsanlegg.

Dårlig trekk i næringsbygg

Men, så er det slik at det på langt er nær alle næringsbygg som faktisk har store og velfungerende ventilasjonsanlegg. Og som i boliger kan det være lenge siden ventilasjonssystemet ble sjekket sist.

Det kan være vanskelig å lete etter og oppdage mugg, sopp, råte og fukt på arbeidsplassen, men hvis det oppstår mye uforklarlig fravær av typen som ble beskrevet lenger opp, kan det være ventilasjonsanlegget har skylden. Det er derfor viktig at hvis du mistenker at du eller kollegene dine har fått helseplager som følge av dårlig inneklima, så må daglig leder informeres om dette.

Bolig eller bedrift – det gjelder å ta tak i dårlig trekk i ventilasjonsanlegget så snart som mulig. Da kan det være det er nok med en rens, hvilket er et rimelig alternativ. Venter du kan du risikere å måtte bytte hele anlegget, noe som vil bli svært dyrt.

Konsekvenser av dårlig trekk i ventilasjonsanlegg kan føre til en rekke sykdommer og plager for deg og dine, og dyre utskiftinger på bolig og næringsbygg. En enkel og rimelig forsikring er derfor å få en gratis og uforpliktende befaring av ventilasjonsanlegget så snart som mulig.

© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.