
Som et ledd i Serwents målrettede satsing på å styrke sin posisjon i det nordiske markedet, har selskapet inngått avtale om oppkjøp av både Gjøvaag AS, et veletablert selskap innen VA-tjenester, og det nyetablerte Gjøvaag Rørfornying AS.
Med restaurantbrannene på Nedre Foss gård og Illegal Burger i Oslo friskt i minne, er det ingen tvil om at det bokstavelig talt er livsviktig med forsvarlig brannisolering av ventilasjonskanalene.
Årsaken til at restaurantbranner oppstår er gjerne fordi det ettermonteres griller som fyres med kull eller ved. Dette gir høye temperaturer og flammer som kan gå inn i vifter og avtrekkskanaler. Legg til at disse ikke er blitt vedlikeholdt og dermed er fulle av fett, og du har en potensiell brannbombe – ikke bare for ansatte og gjester, men også for de som bor i bygården.
Her må det også legges til at brannfaren er til stede uansett om du har åpen grill eller ikke. I hvert fall så lenge du ikke har jevnlig ettersyn, vedlikehold og eventuell rens, som du bør ha en gang i året.
I Byggteknisk forskrift (TEK17) kapittel 11 – Sikkerhet ved brann står det i veiledningen til bestemmelsen at
Videre i Byggteknisk forskrift §11-10 står det blant annet:
Hva skjuler seg bak disse mystiske betegnelsene? Klasse A2-s1,d0 betyr rett og slett ubrennbare materialer, mens EI 30 betyr at materialet er motstandsdyktig mot brann i minst 30 minutter. Om du er usikker på om du har denne typen materialer rundt ventilasjonskanalene dine, bør du få det undersøkt.
Montering av slike materialer bør du overlate til fagfolk, da de vet alt om blant annet oppheng, innfesting, sikring, kanalskjøter, avstivere, tykkelse, dimensjoner og alt annet – samtidig vet du også at arbeidet blir forskriftsmessig gjort. Glava og Rockwool er for øvrig to gode steder å starte.
Hvis du har ventilasjonskanaler som oppfyller alle krav, er likevel ikke hele jobben gjort. Spesielt på hotell-, restaurant- og cafékjøkken er det viktig å sjekke vifter og kanaler for smuss og fett.
Serveringssteder har nemlig ofte dårlig trekk i kjøkkenviftene. Dette kan skyldes både gammelt utstyr og dårlig vedlikehold. For hvis ikke kanalene renses, fylles de opp med lag på lag av både fastbrent og flytende fett. Og jo lengre du venter med å rense, desto mer brannfarlige blir de.
En god måte å fjerne denne typen fett på er ved manuell nedskraping av fettet. Noen ganger må det likevel hardere lut til, og da spesielt på fastbrent fett.
Dette er den billigste, mest effektive, miljøvennlige og tidsbesparende metoden for å rense vifter og kanaler på – og man får fjernet alt. Tørrisblåsing bruker ikke kjemikalier og løsemidler, og sliper ikke underlaget slik som ved sandblåsing. Siden tørris er fryst karbondioksid er den heller ikke etsende, og etterlater ingen rester.
For å rense med tørris må man ha direkte tilgang. Det er fordi man må blåse rett på underlaget, slik som med høytrykkspyler. Dette løses med å lage luker i ventilasjonskanalen, eller hvis denne er stor nok – sende inn en robot som blåser med tørris.
Med tørrisblåsing er det ikke sikkert kjøkkenet ditt behøver å stenge.
Tørrisblåsing tar som regel kortere tid enn manuell nedskraping. Det betyr at kjøkkenet ditt blir mer brannsikkert, samtidig som du sparer penger. Det betyr også at med tørrisblåsing er det ikke sikkert kjøkkenet ditt behøver å stenge i det hele tatt.
Som et ledd i Serwents målrettede satsing på å styrke sin posisjon i det nordiske markedet, har selskapet inngått avtale om oppkjøp av både Gjøvaag AS, et veletablert selskap innen VA-tjenester, og det nyetablerte Gjøvaag Rørfornying AS.
Rørinspeksjon og spyling er avgjørende for å opprettholde et velfungerende offentlig ledningsnett. I dag er vi med Brede Glesnes fra Serwent, som utfører kamerainspeksjon og spyling av rør for Bergen kommune.
Driftsleder Kenneth Skar informerer om et viktig prosjekt som nå står for tur – rørfornying av kloakkstammene. Etter nesten 60 år er de modne for rehabilitering, og borettslaget har valgt Serwent i Bergen til å gjennomføre jobben.
© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.