
Serwent med storsatsing på elektriske kjøretøy og nullutslipp. Ettersom bærekraftskravene øker og miljøbevisstheten sprer seg, har vi valgt å integrere en kombinasjon av elektriske og tradisjonelle kjøretøy i vår daglige drift.
Det er viktig å ha god oversikt over private avløpsledninger for å unngå lekkasjer, feilkoblinger, og andre problemer som kan føre til kostbare reparasjoner. Her gir vi deg en oversikt over hva som er ditt ansvar som huseier, hva kommunen kan kreve, og hvordan du best kan vedlikeholde avløpssystemet ditt.
Som huseier er du ansvarlig for avløpsledningen fra huset ditt (fra og med grunnmuren) og helt frem til tilkoblingspunktet på den kommunale avløpsledningen. Dette betyr at du må sørge for at avløpsledningene dine er i forskriftsmessig stand, både innvendig og utvendig. Avløpsvann kan inkludere både spillvann (kloakkvann) og overvann (vann fra overflater som tak og vei). I tillegg til selve rørene, inkluderer avløpssystemet også tilhørende installasjoner som kummer og pumper.
For å unngå skader på avløpsledningene anbefales det at du har jevnlig tilsyn med tilstanden. Hvis du er usikker på hvordan rørene dine ser ut innvendig, kan du hyre inn oss for å gjennomføre en inspeksjon, for eksempel ved bruk av spesialkamera. Dette må du dekke selv. Les mer om rørinspeksjon her.
Dersom du oppdager lekkasjer, blokkeringer, eller andre feil på avløpsledningene, må du kontakte fagfolk for reparasjon. Slike problemer kan føre til store skader hvis de ikke blir utbedret raskt.
Avløpsledningene dine må oppfylle krav knyttet til forskriftsmessig stand, og hva som menes med dette kan du lese mer om i forurensningsloven § 7 første og andre ledd, plan- og bygningsloven § 31-3 første ledd, og byggteknisk forskrift (TEK17) § 15-8 fjerde ledd bokstav f.
Disse lovene krever at avløpsledninger skal være tette, sikre mot lekkasjer, og i god teknisk stand. Manglende vedlikehold kan føre til at du blir holdt ansvarlig for skader som oppstår, både på din egen eiendom og på andres eiendommer.
Hvis kommunen oppdager problemer med dine private avløpsledninger, kan de gi deg et pålegg om å rette opp situasjonen. Et pålegg er et krav fra kommunen om at du må undersøke, reparere eller utbedre avløpsledningene dine.
Krav og praksis kan variere i de enkelte kommunene, slik at huseiere bør sette seg inn i kravene som gjelder i egen kommune.
Kommunen kan kreve utbedring blant annet i følgende tilfeller:
Når kommunen sender et pålegg, får du en frist for å utbedre problemet. Hvis du ikke overholder fristen, kan kommunen vedta tvangsmulkt, som er en økonomisk sanksjon.
Hvis du mottar et pålegg om å undersøke eller utbedre avløpsledningene dine, kan det være lurt å ringe oss på 02490. Etter utbedringen sender vi inn dokumentasjon til kommunen som viser at arbeidet er utført i henhold til kravene. Dette inkluderer en inspeksjonsvideo av avløpsledningene, som dokumenterer tilstanden etter utbedringen. Ergo, så løser vi problemet for deg.
Hvis du deler avløpsledninger med flere husstander, for eksempel i et sameie eller borettslag, har dere et felles ansvar for vedlikeholdet av ledningene. Dersom det oppdages en lekkasje eller feil på en felles avløpsledning, vil alle som bruker avløpsledningen få et pålegg om å utbedre problemet.
Det anbefales at dere har en skriftlig avtale om ansvarsforhold som er tinglyst hos Kartverket. Dette sikrer at ansvarsdelingen er klart definert, og at alle parter vet hva de er forpliktet til å gjøre.
Hvis eiendommen din har en septiktank (slamavskiller), kan kommunen pålegge deg å koble denne fra det kommunale avløpsnettet. Dette er fordi slamavskillere kan forårsake skader på rørsystemet ved å produsere gasser som bryter ned avløpsledningene over tid.
Kommunen kan også kreve at boligen din tilknyttes det kommunale avløpsnettet dersom den ligger innenfor 600 meter fra kommunale vann- og avløpsledninger.
Hvis du planlegger å skifte ut større deler av avløpssystemet eller utføre gravearbeid, må du undersøke om du må sende inn en byggesøknad til Plan- og bygningsetaten. Dette er viktig for å sikre at arbeidet utføres i henhold til gjeldende lover og regler. Du må også søke om tillatelse dersom du skal utføre arbeid på kommunale vann- og avløpsanlegg.
Som huseier har du ansvar for vedlikehold og utbedring av private avløpsledninger fra husets grunnmur til tilkoblingspunktet på det kommunale avløpsnettet. Ved feil eller skader kan kommunen gi deg pålegg om utbedring, og det er viktig å handle raskt for å unngå ytterligere problemer.
Hold avløpsledningene dine i god stand, utfør jevnlig vedlikehold, og sørg for at alle feil rettes opp raskt. Ved å følge kommunens retningslinjer og lovpålagte krav kan du unngå kostbare skader og sikre en trygg og funksjonell avløpsløsning for boligen din.
Er du usikker på om rørfornying er riktig for deg, eller vil du vite mer om hvordan vi kan hjelpe deg med dine rørproblemer? Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale. Vi er her for å gi deg ekspertråd og løsninger som sikrer at rørsystemet ditt holder i mange år fremover.
Serwent TT-Teknikk er en av Norges ledende leverandører innen rørfornying og tjenester innen vann og avløp. Vi tilbyr et komplett utvalg av tjenester for privatbolig, borettslag, bedrifter og kommuner. I tillegg har vi også en av de mest avanserte utstyrsparkene innen feillokalisering og utbedring av vann- og avløpsrør. Vi har døgnvakt 24/7, og med godt over 30 års erfaring kan du trygt stole på oss og anse jobben som gjort.
Denne saken er skrevet med bakgrunn i Oslo kommune sin sak om private avløpsledninger.
Serwent med storsatsing på elektriske kjøretøy og nullutslipp. Ettersom bærekraftskravene øker og miljøbevisstheten sprer seg, har vi valgt å integrere en kombinasjon av elektriske og tradisjonelle kjøretøy i vår daglige drift.
Rørfornying av avløpsrør i Løvenstad Borettslag gir en kostnadseffektiv og bærekraftig løsning. Mange års bruk av rørene, som i hovedsak er fra byggeperioden, har ført til slitasje og økt antall rørbrudd og forsikringssaker.
Når det gjelder vedlikehold av rør i eldre borettslag, er det få tiltak som er like viktige som rørinspeksjon og høytrykksspyling. Borettslaget i Oslo er et eksempel på hvordan godt vedlikehold kan sikre både funksjonalitet og levetid på rørene.
© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.