Døgnåpent vaktnummer tlf: 02490
Hjem / Nyheter / Hva er anbefalt luftfuktighet inne?
Cover Image for Hva er anbefalt luftfuktighet inne?
Hva er anbefalt luftfuktighet inne?

Det er ikke mange år siden du kunne se luftfuktere i hvert rom på stort sett alle arbeidsplasser. Heldigvis har vi kommet på bedre tanker – det er nemlig slik at det å ha for høy luftfuktighet inne er et vesentlig større problem enn for tørr luft.

Først og fremst – hva er egentlig luftfuktighet? Luftfuktighet kalles også relativ fuktighet. Den måles i prosent, og er det samme som innholdet av vanndamp i luften. Når luftfuktigheten når 100 prosent blir den til tåke i luften eller dugg på overflater.

Dette er luftfuktigheten du bør ha i boligen din

En viss luftfuktighet er viktig både for mennesker og omgivelser. Mennesker og dyr har det generelt sett best med en luftfuktighet innendørs på mellom 20 og 50 prosent, og dette gjelder både hjemme, i barnehagen, på skolen og på jobben. Gulv, møbler, instrumenter, antikviteter og andre gjenstander i tre bør ha mellom 30 og 60 prosent. Treverk bør for øvrig ha jevn luftfuktighet, slik at de ikke sprekker opp.

Best med en luftfuktighet innendørs på mellom 20 og 50 prosent

Dette tilfører vi av fuktighet

Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund tilfører en familie mellom fem og ti liter vann til luften hver dag. Hvis det blir mer enn ti liter kan det oppstå fuktproblemer.

Gjøremål Fuktmengde tilsvarende antall liter vann
Vi puster ut en del fukt, mengden avhenger av hvor mye vi er inne Mellom 0,5 og 1 liter i døgnet
Matlaging Mellom 0,2 og 1 liter i døgnet
Tillegg ved koking på gasskomfyr Mellom 0,5 og 1 liter i døgnet
Vanning av planter Like mye som vi bruker til vanningen
Klesvask som tørker i stua En stor vask avgir 2-3 liter vann
Dusjing med åpen dør til badet 1-3 liter vann
Badedør åpnes etter dusjing 0,5 til 1 liter vann
Gulvvask 1-2 liter vann
Fyring med pipeløs gassbrenner 3 liter vann per kW per døgn

På sommeren ligger luftfuktigheten gjerne på rundt 50 prosent innendørs, men den bør ikke overstige 60 prosent. På vinteren er det anbefalt at luftfuktigheten ligger på mellom 20 og 40 prosent i oppholdsrom, og opp til 50 prosent i kjølige rom. Blir den over dette øker veksten av midd, bakterier, mugg og sopp. Det kan blant annet kan føre til trøtthet, hodepine, tørr hals, astma og allergier. Luftfuktighet på under 20 prosent kan føre til hudplager og tørre slimhinner – og problemer med statisk elektrisitet(!).

På vinteren er det anbefalt at luftfuktigheten ligger på mellom 20 og 40 prosent i oppholdsrom

Kan jeg måle luftfuktigheten selv?

Vi mennesker har syns-, smaks-, hørsels- og luktesans, men vi har ingen sans for luftfuktighet. Det er derfor vanskelig å gjette seg til hva den er. Hvis du mener du har tørr luft, er det mer sannsynlig at den inneholder mye støv. Da trenger du ikke en luftfukter, men en luftrenser.

Noen må likevel ha luftfukter av helsemessige årsaker. Da er det det ekstra viktig at du sjekker boligen din for fukt, råte og mugg først. Og det gjelder spesielt der du ikke ser, som bak skap, sofaer og bilder, og under sengen.

Før du eventuelt kjøper en luftfukter eller setter i gang med andre tiltak, bør du måle luftfuktigheten. Det gjør du enkelt med et hygrometer, og da aller helst et som er digitalt. De koster fra omtrent 100 kroner og oppover.

Er du fremdeles overbevist om at du trenger en luftfukter? Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler på generelt grunnlag å ikke ha luftfuktere hjemme. Du tar med andre ord bedre vare på helsen til deg selv, familien og boligen når du ikke har luftfukter.

© 2022 TT-Teknikk AS. All rights reserved.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.