Trenger du hjelp med høytrykksspyling, slamsuging, rørinspeksjon eller avløpsrens, dag eller natt? Serwent TT-Teknikk er her for deg med døgnvakt 24/7 i Oslo, Bergen, Trøndelag og Vestfold og områdene rundt disse byene og områdene.
10 tips forbedre luftfuktigheten inne
I Norge har vi stort sett for høy luftfuktighet i hjemmene våre. Det er skadelig både for mennesker, dyr, interiør og selve boligen. Følger du disse rådene, holder du både deg selv, familien din og boligen frisk.
Den anbefalte luftfuktigheten innendørs ligger på mellom 20 og 50 prosent. På vinteren bør den være mellom 20 og 40 prosent, mens på sommeren er den på omtrent 50 prosent.
Hvis du har høyere luftfuktighet enn dette hjemme, kan du med hjelp av små og enkle grep senke den i løpet av noen få minutter. Riktig luftfuktighet gjør også at du kan slippe plager som astma, allergier, hudplager og hodepine, og at du unngår bakterier, mugg, sopp og råte i boligen.
Vet du forresten hva som skjer hvis du har dårlig trekk og høy luftfuktighet hjemme?
… og slik får du bedre luftfuktighet
1) Ikke tørk klær innendørs
En tøyvask avgir gjerne to til tre liter vann på noen få timer, så tørk den heller utendørs. Om vinteren kan det selvsagt være vanskelig å tørke klær ute, men da er det bedre å bruke en kondenstørketrommel enn å la dem henge inne.
En tøyvask avgir gjerne to til tre liter vann på noen få timer
Hvis du må tørke klær innendørs, gjør det heller i et varmt og ventilert rom som badet, enn i et kaldt. For jo kaldere klærne er, desto mer kondens avgir de. Dersom det er mulig, bør du tørke tøyet når du ikke er hjemme.
2) Luft ut soverommet hver morgen
Du puster ut opptil en halv liter vann mens du sover. Og fordi soveværelset gjerne er kaldere enn andre rom, blir det mer kondens i luften. Da gjelder det å få ut den fuktige luften om morgenen, slik at den ikke sirkulerer rundt i boligen – ett minutt er alt som skal til. Luft også resten av boligen en gang i løpet av dagen. Unntaket er på varme og fuktige sommerdager, for lufter du da kan mugg snike seg inn og ned i kjelleren.
Du puster ut opptil en halv liter vann mens du sover
Om vinteren kan det være lurt å varme opp soverommet på dagtid, slik at fukten forsvinner. Så kan du heller lufte litt på kvelden igjen før du legger deg.
3) Ikke dusj med døren åpen
Da kan det fort forsvinne tilsvarende tre liter vann ut fra badet og inn i resten av boligen. Vent også med å åpne døren etter at du har dusjet – for selv om du er ferdig, kan du fremdeles slippe ut opptil en liter vann.
4) Flytt sofaen vekk fra ytterveggen
Det samme gjelder skap, garderober og bilder. Har du ting stående eller hengende tett inntil ytterveggen som ikke får luft kan det fort bli fuktig og råttent, og da koser både sopp og mugg seg. Flytter du møblene – og sengene – et par centimeter fra veggen kan det være nok.
5) Sett på viftene og skru på varmekablene
Når du setter på kjøkkenviften får du et undertrykk i boligen som fører den gamle luften ut. Et triks er derfor å sette i gang viften en stund før du lager mat, slik at undertrykket hjelper til med å føre ut damp og stekeos raskere.
Har du baderomsvifte, kan du la denne gå hele døgnet. Og har du ikke baderomsvifte, bør du skaffe deg en.
Også varmekablene bør være på, og da spesielt på flislagte gulv siden disse kan kondensere. Men ikke overdriv oppvarmingen – innetemperaturen bør være under 22 grader.
Sette i gang viften en stund før du lager mat
6) Finn frem støvkost og vaskekost
Åpne hyller og reoler er støvsamlere, så gå over med kosten en gang i uken. Vasker du gulvene samtidig sørger du for å fjerne fremvekst av midd, spesielt på soverommet. Og akkurat som mamma gjorde, bør du ta en skikkelig vårrengjøring.
7) Vær mer ute
En familie avgir nemlig mellom 5 og 10 liter vann hver dag. Og her får du dobbel effekt: For i tillegg til bedre inneklima, får hele familien frisk luft!
8) Kvitt deg med luftfukteren
Og hvis du ikke har en – ikke kjøp! Vurder heller en avfukter eller luftrenser. For selv om du tror du har tørr luft hjemme, er sjansen større for at du ikke har det. Mest sannsynlig er det nemlig støv gjør at luften føles tørr.
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) fraråder på generelt grunnlag bruk av luftfukter.
9) Kjøp et hygrometer
Et hygrometer brukes til å måle luftfuktighet. Da kan du enkelt se om boligen din er for tørr, for fuktig – eller akkurat passe. Hygrometere koser fra under hundrelappen, og du finner dem på blant annet Clas Ohlson, Elkjøp og Power.
10) Sørg for god ventilasjon
Det aller viktigste du kan gjøre for inneklimaet ditt er god ventilasjon. Det største problemet med norske boliger er nemlig dårlig luftskifte. Uansett hvilken type ventilasjon du har skal den stå på hele tiden. Mange stenger luftelukene i ytterveggene – disse bør stå åpne, også om vinteren. Glem heller ikke å rense og vaske vifter og ventiler jevnlig.
Er du plaget med tette rør? Kjenner du igjen symptomene som sakte drenering og ubehagelige klukkelyder? Da er det på tide å ta grep før problemet forverres. Høytrykksspyling kan være løsningen.
Avløpsrør er en skjult helt i borettslag og sameier. Men som alle andre systemer, slites de med tiden. Er bygget ditt over 30 år? Da kan det være på tide med en grundig rørinspeksjon.